Абонаментен цикъл СИЛА И ДУХ

Loading Събития
  • This event has passed.

Концертен цикъл „Сила и дух“

Йоханес Брамс – Концерт за пиано и оркестър №2 оп. 83 в си бемол мажор

Л. В. Бетовен – Симфония №8

Диригент: ДРАГОМИР ЙОСИФОВ

Солист: АНТОАН ДЬО ГРОЛЕ, пиано

Колко време е необходимо, за да решиш да повториш опита си в даден жанр? Отговорите, дори и при един и същ композитор, могат да бъдат различни – понякога година, а понякога повече от две десетилетия! Две творби – Концерт за пиано на Брамс и Симфонията на Бетовен, в една блестяща интерпретация на сцената на зала „България“.

 

Антоан дьо Гроле, един от най-високо оценяваните пианисти от своето поколение, лауреат на някои от най-престижните клавирни конкурси ( Лонг-Тибо, ProMusicis, Flame и др.) и желан гост на всички международни фестивали, ще представи мащабния Концерт № 2 за пиано и оркестър от Йоханес Брамс. Светлата и вдъхновена хармония на този концерт, писан по едно и също време с не по-малко поетичните Втора симфония и Концерта за цигулка, отразява впечатленията от най-хубавите години на Брамс, когато той е преуспял, знаменит и весел. Музиката му е изпълнена с оптимизъм, епическа широта и тържествена мощ.

Симфония № 8 на Бетовен често се определя като „танцувална“. Нейният по бетовеновски целеустремен ход, тържествените нотки и неудържим, шеговит и закачлив финал ще ни оставят без дъх под палката на Маестро Драгомир Йосифов – главен диригент на Смесения хор на Българското национално радио.[:]