Росен Гергов дирижира „Магията на Бетовен“ на 11 април в зала „България“

Home/Новини/Росен Гергов дирижира „Магията на Бетовен“ на 11 април в зала „България“

Росен Гергов дирижира „Магията на Бетовен“ на 11 април в зала „България“

Софийската филхармония пуска допълнителни билети за концерта

Талантливият австрийски възпитаник Росен Гергов ще застане на пулта пред Софийската филхармония в напълно разпродадената зала „България“ на 11 април. Той ще замени Дарил Анг, който не успя да пристигне в София поради непредвидени обстоятелства от личен характер. Маестро Анг изказва своето съжаление и вече обмисля нова дата, на която да осъществи своя български гастрол.

Концертът с музиката на Бетовен предизвика огромен интерес, затова Софийската филхармония пуска ограничено количество допълнителни билети. Те могат да бъдат закупени на касата на зала „България“. Софийската филхармония пуска и извънреден лайфстрийм и концертът ще може да се проследи и онлайн на https://epaygo.bg/9734031025 .

Творил на границата на две епохи, Лудвиг ван Бетовен остава в историята като абсолютният гений – музикален революционер и автор на най-великите произведения спроед множество класации. В програмата ще прозвучат неговите Увертюра из операта „Фиделио“, Концерт за пиано и оркестър No 5 със солист Георги Черкин и Симфония No 6 “Пасторална“.

 

Диригентът Росен Гергов си извоюва широко признание за своята изпълнителска работа не само на концертния подиум, но и в оперната оркестрина с репертоар, който включва музика от Моцарт до най-сложни съвременни творби. На своя дебют в Манхаймския театър през 2016 дирижира операта на Ханс Вернер Хенце „Басаридите“ (по Еврипид), предстои му представление на „Медея“ от Керубини. Преди това дебютира в Театро Комунале в Болцано с постановката на операта на съвременния композитор Джордж Бенджамин „Писано върху кожата“. На фестивала в Брегенц – Австрия дирижира „Тоска“ и австрийската премиера на „Портретът“ от Мойсей Вайнберг. Дирижирал е постановки на „Прилепът“ на Йохан Щраус и „Риголето“ на Верди във Виенската „Фолксопер“, „Травиата“ и „Сватбата на Фигаро“ в Театъра на Майнинген, „Орфей в ада“ в Лондон и пр. На българска сцена поставя оперите „Кармен“ (във Варненската опера) и „Фалстаф“ (в Държавна опера Русе).

В репертоара му присъстват известни творби на съвременни автори – дирижирал е „Императорът на Атлантида“ от Виктор Улман с австрийския камерен оркестър „Клангфорум Виена“ (“Klangforum Wien”) и „Касандра“ от Майкъл Джарел с ансамбъла за съвременна музика „Изреъл кънтемпорари плейърс“. Успешно дебютира с Шотландски камерен оркестър със солистка Тасмин Литъл, с Токийския симфоничен оркестър и с Държавния филхармоничен оркестър „Падаревски“. Работи с Оркестъра на Бамбергските симфоници, с Филхармоничния оркестър на Люксембург, Националния оркестър на Монпелие, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Ансамбъл Модерн, Виенска филхармония, оркестъра на Полското национално радио и Базелския симфоничен оркестър.

Росен Гергов е възпитаник на Музикалното училище „Л.Пипков“ в класа на Милка Митева. Учи и кларинет при Борислав Йоцов и дирижиране при Михаил Ангелов. Продължава специализацията си при Леополд Хагер и Сейджи Озава. Дирижира Симфоничния оркестър на Австрийското радио (ORF) и до 2009 г. е асистент-диригент на Оркестъра „Тонкюнстлер“ на Долна Австрия.

Гергов е лауреат на Първия международен конкурс за диригенти „Евгений Светланов“ през 2007 година, а година по-късно е номиниран за награда „Грами“ за запис на произведения на Дейвид Чески. Прави записи за Би Би Си, Баварското радио и Австрийското радио.

By | 2019-04-10T16:27:07+00:00 април 10th, 2019|Categories: Новини|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment