Национален филхармоничен хор

Home/Национален филхармоничен хор
Национален филхармоничен хор 2018-12-02T18:02:49+00:00

Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“

От създаването си на 1 ноември 1944 г. до днес Националният филхармоничен хор „СВЕТОСЛАВ ОБРЕТЕНОВ“ утвърждава името си на представителен изпълнителски състав.
След 1981 се присъединява към състава на Софийската филхармония, като дотогава съществува самостоятелно като Българска хорова капела. Състои се от професионални певци.

Хорът осъществява изключително успешни гастроли из Европа, Америка и Азия. Редовен участник е на летните оперни спектакли в различни френски градове: с „Норма“ от Белини (диригент Ем. Чакъров, в Ним), на „Макбет“ от Верди (диригент Дж. Фултън, в Оранж), с „Турандот“ на Пучини (21 представления) и „Набуко“ на Верди (17 представления в Париж, диригент М. Пласон). Вестник „Фигаро“ отбелязва събитията като „превъзходно постижение със страст, което предизвиква възторг“.
Хорът участва със самостоятелни програми в отбелязването на 20-та сесия на ЮНЕСКО в Париж. Той е в състава на изпълнителите на Деветата симфония на Бетовен в Тържествения концерт по време на сесия на ЮНЕСКО през 1980 в „Сава-център“ в Белград. През 1986 е удостоен с честта да открие в Рим Българската академия за изкуство и култура, създадена от Борис Христов. Изключителен негов успех представлява изпълнението на „Песните на Гуре“ от Шьонберг под диригентството на Зубин Мета на Флорентинския международен фестивал (1986). Филхармоничният хор участва редовно във водещи европейски международни фестивали: „Пражка пролет“, „Братиславски музикални дни“, Музикален фестивал – Бърно, Дрезденски музикален фестивал, Гръцки фестивал „Димитрия“.
Дирижиран е от изтъкнати музиканти като Херман Абендрот, Рикардо Мути, Курт Мазур, Мишел Пласон, Генадий Рождественски, Евгений Светланов и много други. Получава висока оценка за изключително богатата си изпълнителска и звукозаписна дейност в авторитетни фирми и радиа, важна заслуга за която има дългогодишният му главен диригент Георги Робев. След него диригенти на хора са Любка Пешева и Илия Михайлов. Понастоящем диригент е Славил Димитров, а хормайстор е София Бърдарска.

Сред изпълнителските постижения на състава са най-ярките вокално-инструментални творби: Баховият „Магнификат“, „Месия“ на Хендел, „Глория“ на Вивалди, „Сътворението“ и „Годишните времена“ на Хайдн, „Missa Solemnis“ и Девета симфония на Бетовен, Реквиемите на Моцарт и Верди, Месите на Шуберт, „Немски реквием“ на Брамс, „Кармина Бурана“ на Орф и много други. Сред регистрираните записи на хора са тези за радиата в София, Париж, Брюксел, Москва, БиБиСи – Лондон, за телевизии в Холандия, Белгия, Франция, Русия, БиБиСи – Кардиф, за издателските фирми „Хармония Мунди“, „Пате Маркони“, „Форлан“ (Париж), EMI (Лондон), Columbia (Токио), Монитор (САЩ). Записът на „Кармина Бурана“ съвместно със Софийската филхармония е издаден като Плоча на тримесечието за Франция (1987). За високите си професионални постижения Филхармоничният хор е удостоен със „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци (1977), с ордените „Георги Димитров“, „Народна Република България“ първа степен и „Девети септември“.

Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов е носител на „Кристална лира“ 2016 в категория „Хорово изкуство“.