Найден Тодоров

Home/Найден Тодоров
Найден Тодоров 2019-01-24T15:57:22+00:00

Един от най-талантливите ни съвременни музиканти, Найден Тодоров, се изявява с ярки интерпретации както на симфонични, така и на оперни творби.

Диригентския си дебют прави на 16 години като ученик в Музикалното училище Добрин Петков в Пловдив, където създава Младежки оркестър Пловдив. От 1993 е студент на проф. Карл Йостерайхер и проф. Урош Лайовиц във Виенския университет за музика, като стипендиант на Ротари клуб – Виена. През 1996-1997 е поканен от фондация Ленард Бърнстейн, Йерусалим, на специализация в Израел и там работи с Менди Родан – диригент на Израелската филхармония. През 2013 той се дипломира и като мениджър в областта на културата в Нов български университет.

От сезон 2004-2005 е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония, с която дебютира през 2001, а в периода 2005-2017 е директор на Държавна опера – Русе. Работи с различни оркестри в България и зад граница, участва и в десетки международни фестивали в Европа, Азия, Африка и Северна Америка. Получава множество награди от Словашкия музикален фонд, Ротари клуб -Виена, фондация Борджезе, наградата София за постановката на операта Фауст в Националната опера и балет, Златно петолиние за принос към развитието на българската музика, Златна книга съвместно с Държавна опера – Русе за принос в развитието на българската култура, наградата на фондация Джордж Уохтер – Швейцария и др. През 1998-1999 е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на Северно-Израелския симфоничен оркестър в Хайфа. Същата година е поканен за артистичен съветник на Международния камерен фестивал в Лос Анжелис.

През 2005 година Найден Тодоров получава Кристална лира като диригент за изпълнението на Втора симфония от Густав Малер със Софийската филхармония, а през 2016 година получава същата награда и за дейността си с Държавна опера – Русе. През март 2013 година е избран за Музикант на годината от слушателите на Българското Национално Радио, през 2014 получава наградата Емил Чакъров, а през 2016 му е присъдено званието „почетен гражданин“ на град Русе.

Талантливият диригент има многобройни записи за различни радио и телевизионни станции в България и чужбина – участва в над 130 компактдиска, издадени в Австрия, Германия, Великобритания, Дания, Израел, САЩ и Унгария. Работи със звукозаписните компании Naxos, MMO, R-Music, Hungaroton, Danacord, Balkanton и импресарските агенции Melos, M-Art и Columbia Artists Management.

От началото на 2017 година Найден Тодоров е директор на Софийска филхармония.